5 Χριστουγεννιάτικα βιβλία για να βοηθήσετε το παιδί σας να μιλήσει (0-3 ετών)

2021-12-24

"Μια φορά κι έναν καιρό..."

Μια φράση που αφυπνίζει τις γλυκιές μας αναμνήσεις και συνοδεύει τις καληνύχτες των παιδιών μας, ενώ ξετυλίγει έναν μαγικό φανταστικό κόσμο, που δεν είναι άλλος από αυτόν του παραμυθιού! Έναν κόσμο που δημιουργείται τόσο εύκολα, απλά και αβίαστα, όμως ταυτόχρονα προσφέρει τόσα πολλά. 

Το παραμύθι ενισχύει τη σχέση γονέα-παιδιού, προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, καλλιεργεί τη φαντασία του και φυσικά συμβάλλει στη γλωσσική του ανάπτυξη. Όσο νωρίτερα ξεκινά η ανάγνωση και διήγηση παραμυθιών, τόσο πιο ωφέλιμο είναι για το παιδί.

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αναμφίβολα μια καλή εποχή για να ξεκινήσετε την ανάγνωση παραμυθιών στα μικρά σας! Η μαγεία που αναδύεται από τη γιορτινή ατμόσφαιρα, καθώς και τα ερεθίσματα που παρέχονται από όλα αυτά που αντικατοπτρίζουν τα Χριστούγεννα, αποτελούν από μόνα τους πολύ καλές ευκαιρίες. 

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί 5 Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που μπορείτε να διαβάσετε με τα παιδιά σας από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία και πώς μέσω αυτών μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν την ομιλία τους. 


Τρίγωνα κάλαντα με 13 χριστουγεννιάτικες μελωδίες

Εκδόσεις Σαββάλας


Ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο βιβλίο με υπέροχη εικονογράφηση! Μεγάλες εικόνες που σας βοηθούν να ενισχύσετε το δακτυλοδείξιμο, ένα σημαντικό στάδιο της επικοινωνίας του παιδιού με τους φροντιστές του. Ξεκινήστε να δείχνετε τις εικόνες, χρησιμοποιώντας απλές λέξεις για να περιγράψετε αυτό που βλέπετε και χρωματίστε τη φωνή σας για να του τραβήξετε την προσοχή. Ξεκινήστε εσείς να δείχνετε λέγοντας κάθε φορά απλές φράσεις, όπως "Κοίτα το δέντρο! Να το δέντρο!". Έπειτα κάντε απλές ερωτήσεις στο παιδί, όπως "Πού είναι το δέντρο;" και βοηθήστε το να δείξει μαζί σας την εικόνα. 

Χρησιμοποιήστε αυτό το βιβλίο για να ενισχύσετε το λεξιλόγιο του παιδιού μέσα από τις εικόνες και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που μπορείτε να ακούσετε πατώντας κάθε κουμπί!

Καλά Χριστούγεννα

Εκδόσεις Μεταίχμιο


Μια διασκεδαστική ιστορία σε ένα διαδραστικό βιβλίο με κινούμενες εικόνες! Τι καλύτερο για τα παιδιά; Καθώς διαβάζετε τα στιχάκια της ιστορίας δώστε την ευκαιρία στο παιδί να ανακαλύψει μόνο του τις κρυμμένες εικόνες και απολαύστε τον ενθουσιασμό του! 

Χρησιμοποιήστε το λεκτικό παιχνίδι "κου-κου-τσα" κρύβοντας και εμφανίζοντας τις εικόνες, ενισχύστε το δακτυλοδείξιμο και το λεξιλόγιο του παιδιού. Ακόμη, κάντε δυναμικές παύσεις, όπως "Να η γάτα! Αυτή είναι η ....", δίνοντας την ευκαιρία στο παιδί να μιλήσει.

Τα Χριστούγεννα του Σποτ

Εκδόσεις Μίνωας


Ένα ακόμη βιβλίο με το χαριτωμένο σκυλάκι Σποτ που αυτή τη φορά ψάχνει τα δώρα του Άγιο Βασίλη! Απολαύστε μαζί με το παιδί αυτό το διαδραστικό βιβλίο με τα έντονα χρώματα. Απλές, μεγάλες εικόνες, με τις οποίες μπορείτε να κρατήσετε το ενδιαφέρον του παιδιού.

Χρησιμοποιήστε έντονες εκφράσεις και χρωματίστε τη φωνή σας κάνοντας ένα επιφώνημα έκπληξης κάθε φορά που βρίσκετε ένα δώρο. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιμηθεί!

Το εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη

Εκδόσεις Σαββάλας


Ένα ταξίδι στο μαγικό εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη, όπου το παιδί ανακαλύπτει τον φανταστικό κόσμο των Χριστουγέννων μέσα από τα ανοιγόμενα παραθυράκια αυτού του βιβλίου! Χοντρές σελίδες που επιτρέπουν την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας και εκπλήξεις πίσω από τα παράθυρα που καλλιεργούν τη φαντασία και προωθούν τη γλωσσική ανάπτυξη.

Μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας αυτό το διαδραστικό βιβλίο!

Τα παραμύθια -5- της Πρωτοχρονιάς
Εκδόσεις Ψυχογιός


5 χριστουγεννιάτικα παραμύθια μέσα σε ένα όμορφο κουτί!

  • Ο πρωτοχρονιάτικος χορός της Φοίβης
  • Η κόκκινη μύτη του Ρούντολφ
  • Η βόλτα του Άι-Βασίλη
  • Το χαμόγελο του χιονάνθρωπου

Προτρέψτε το παιδί να ανοίξει το κουτί και να βγάλει τα βιβλία. Δώστε του χρόνο να τα επεξεργαστεί και να δείξει το ενδιαφέρον του! Ξεκινήστε την ανάγνωση εστιάζοντας στις πολύχρωμες εικόνες, δείχνοντας έντονα και βοηθήστε το παιδί να σας μιμηθεί. Μην ξεχνάτε τις έντονες εκφράσεις στο πρόσωπό σας και το χρωμάτισμα της φωνής σας! 


Ελένη Ζαχάρη, Λογοθεραπεύτρια